Karkötő tisztítás és ápolás. Tanácsaink, javaslataink

Két férfi karkötő kézen, autóban - BLACKOUT

Mi, az ATLAS tervezési és gyártási folyamatunk során a legnagyobb hangsúlyt végig a minőségre fektettük. Karkötőink prémium anyagokból készülnek, annak érdekében, hogy a megfelelő ápolás és gondoskodás mellett generációkat is kiszolgálhassanak. Cikkünkből megtudhatod a legjobb karkötő tisztítás és ápolás módszereit.

Mikor hordd, és mikor vedd le karkötőd

Fontos tudni, hogy nem kell és nem is ajánlott karkötőd megállás nélküli viselése. Különböző közegek rosszat tesznek a karkötő anyagainak, ezáltal csökkentve élettartamát. 

  • Vedd le karkötőd úszás, fürdés előtt. Sem a klóros, sem pedig a sós víz nem tesz jót sem a gumírozott huzalnak, sem a karkötőn megtalálható fém elemeknek, sem pedig a gyöngyök felületének. 
  • Tartsd távol a karkötőd bármilyen kémiai anyagtól. Kémiai anyag alatt parfümöt, naptejet, testápolót, krémeket, olajokat, mosogatószert, tusfürdőt és társait értjük. Ezek az anyagok könnyen sérüléseket tudnak okozni a gyöngyök, vagy a fém elemek felületén.
  • Óvd a karkötőd erős, hosszan tartó napsütésről. Legyen ez akkor, amikor a csuklódon van, vagy pedig amikor már levetted. A napfény könnyen kiszívja a színeit a karkötőnek. 
  • Vedd le a karkötőd mielőtt homokhoz, földhöz érsz. Ezek az anyagok szemcsések, ezáltal könnyen sérüléseket okozhatnak a gyöngyök vagy a fém részek felületén. 

A legfontosabb szabály talán, amit a karkötő viseléssel kapcsolatban javasolni tudunk, hogy ez legyen az utolsó dolog amit fel, és az első dolog amit leveszel. Így meg tudod óvni a felesleges természeti hatásoktól. 

Karkötő ápolási tanácsok

Mint említettük, a karkötőt időnként ápolni kell a hosszú-életűsége érdekében. Amennyiben a feljebb említett viselési tanácsokat betartod már nagyon sokat tettél a kiegészítőd érdekében, azonban van néhány karkötő tisztítás és ápolás tanács is a tarsolyunkban.

  • Időnként tisztítsd meg karkötőd. A mindennapi használat során rengeteg kosz, szennyeződés, kémiai anyag megragadhat a gyöngyök felületén, ezzel károsítva annak anyagát. Hetente, kéthetente egyszer törölgesd meg karkötőd egy nedves, puha anyaggal. Kerüld bármilyen tisztítószer használatát valamint a körkörös, egy helyen végzett mozdulatokat. Tanácsos több időt szentelni a lávakő karkötő tisztítására, mivel a lávakőben megtalálható résekben könnyebben megragad a szennyeződés.
  • Tárold karkötőid fénymentes, biztonságos helyen. Mint korábban említettük a hosszú, erős napfény károsíthatja a gyöngyöket. Ajánlott a karkötőd a dobozhoz járó porzsákban, vagy más, fénytől elzárt helyen tárolni. Fontos, hogy ne tárold más ékszerek, tárgyak mellett, hogy ne ütődjenek össze.

Úgy gondoljuk, hogy ha ezeket a tanácsaink betartod, és a lehetőségeid szerint vigyázol a karkötődre sokáig tudod még a csuklódon viselni.

Amennyiben érdekelne az ékszerpiac többi rejtelme is, olvasd el többi cikkünket, tekintsd meg termékeinket, valamint kövess minket Facebookon és Instagramon.

Ha tetszett ez a cikkünk, megköszönnénk, ha megosztanád ismerőseiddel, barátaiddal.

Lengyel Tamás aláírás

Lengyel Tamás

ékszerkészítő és értékesítő